top of page
Sök
  • Skribentens bildSofie Axelzon

Det så viktiga första kapitlet

I förra inlägget planerade jag kapitel 1–15 och hade också skrivit de sex första kapitlen redan. Men nu tänker jag ta ett steg tillbaka och fundera lite över det allra första kapitlet. Ni vet det där som ska fånga såväl förlag som läsare och kritiska recensenter. Här får inget gå fel, för då är det kört. Nästan i alla fall.

Förlagen har så många manus och så lite tid så att de i många fall bara ger ett manus någon minut innan domen faller. Det kan låta hårt, men ofta känner man ju som vanlig läsare också ganska direkt om det är en bok som man kommer att gilla eller inte. Och förlagen har fler parametrar att ta hänsyn till än så.


Saker som språk, perspektiv, miljö, dialog, karaktärer, intrig – allt det möter läsaren i någon form ofta redan i första kapitlet, och om det inte sitter, ja – då kan hela manusarbetet vara förgäves. Hur lockar man då till vidare läsning redan från första sidan?


Ett råd som ofta ges är att skriva om första kapitlet när man har satt punkt för berättelsen och manuset är färdigskrivet. Varför då? Jo, när man en gång i tiden satt med ett blankt papper framför sig och en mer eller mindre konkret idé om vad manuset skulle handla om kan det hända att man behövde några sidor för att värma upp och komma in i intrigen. Och om man då är en författare som skriver kronologiskt från början till slut så blir den där uppvärmningen det första kapitlet. När allt är färdigskrivet däremot, vet man mycket mer om vad som är viktigt att förmedla i första kapitlet än man gjorde när det en gång skrevs, i många fall flera år tidigare. Det kan alltså vara läge att ta på sig sina mest kritiska ögon och nagelfara sitt första kapitel mer än en gång. Kanske kan det strykas helt för att istället låta kapitel två bli det första?


Tänk på det här i ditt första kapitel:

  • Presentera dina huvudkaraktärer.

  • Presentera konflikten som är basen i intrigen.

  • Kasta in läsaren i handlingen direkt utan uppvärmning.

  • Lägg gärna in några planteringar inför kommande kapitel.

  • Etablera en spänning kopplad till intrigen.

  • Återblickar kan ofta vänta till senare, här gäller det att ta vara på orden och förmedla det som händer här och nu.

  • Här skapar du ett kontrakt med läsaren om vad det är för slags bok hen har att förvänta sig.

  • Avsluta gärna med en cliffhanger så att läsaren bara måste läsa nästa kapitel också, och nästa ...


Jag funderar nu över hur jag själv har lyckats implementera det här i mitt eget första kapitel.

Allra först har jag tänkt mig att ha en prolog, och det är ett utdrag ur en avgörande scen som kommer framåt mitten av manuset. Så att läsaren förstår att det kommer att hända något dramatiskt, men får inte fullt ut veta vad.


Handlingen startar sedan fyra månader tidigare. Det är då dagen efter ett avgörande möte där beslut tagits som kommer att påverka de tre huvudkaraktärernas vardag stort. Första kapitlet börjar med att en av de tre smyger in på jobbet för att undvika upptäckt av för sen ankomst. Lisa har legat och grubblat halva natten över det som beslutades över deras huvuden på mötet kvällen innan, och försov sig så klart. Hon lyckas givetvis inte smyga in utan blir upptäckt av sin chef Eva. Sen följer ett ganska desperat morgonmöte i fikarummet där de försöker reda ut vad som egentligen har hänt och framför allt hur de ska ta sig ur situationen. Är det ens möjligt? (här har vi konflikten). Här ingår också en rutten räksallad i kylen, prat om en kattspya och ett avslöjande som får de andra att tappa modet ännu mera.


I dialogen försöker jag få fram karaktärernas personlighet och även en del om deras vardag. Intrigen presenteras genom deras samtal. Och alltihop avslutas med en cliffhanger. Jag tror att jag har bockat av alla punkterna på checklistan ovan. Sen är det bara att hoppas att det är tillräckligt skickligt gjort för att fånga läsare och lyssnare.


Lycka till med ditt eget skrivande!


PS. om du vill vara säker på att inte missa när nästa inlägg kommer kan du registrera dig, via knappen i övre högra hörnet av den här sidan. Det enda den registreringen kommer att användas till är utskick av ett automatiskt mejl när ett nytt inlägg finns att läsa. Och du kan när som helst avsluta utskicken via en länk längst ner i mejlet.


205 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page