top of page
Sök
  • Skribentens bildSofie Axelzon

Men sen då?

Hur har kapitelplaneringen funkat så här långt? Har jag hållit mig till den eller gjort om? Hade jag klarat mig lika bra utan? Inför nästa fjärdedel av manusarbetet krävs det en liten omstart och ny planering. Men först behöver jag analysera hur det gick med de första 15 kapitlen.


Som jag skrev i mitt inlägg Kapitelplanering (länk nedan) för ett par månader sedan planerar jag ganska noga hur mina kapitel framåt ska se ut. För mig är planeringen en vän att hålla i handen när jag skriver för att hålla mig på banan och få intrigen att gå åt det håll jag vill.

Inför starten av skrivandet av min feelgood-jävlar-anamma-ljudbok hade jag start, mitten och slut både i handling och tid klart för mig, men däremellan var det blankt. Det jag gjorde då var att planera första fjärdedelen med perspektivperson, konflikter och handling på kapitelnivå.

Jag hade en väldigt tydlig vändpunkt (se länk om tidslinjer nedan) vid kapitel 15 som jag var väldigt nöjd med när jag startade, men ju längre jag kom i skrivandet desto mer kände jag att den inte skulle bli bra för fortsättningen. Planen var att Kåge skulle ha ställt till det rejält för sig, vilket skulle påverka hela arbetsplatsen stort. Jag insåg att det skulle skapa mer problem än nödvändigt för Lisa, Eva och Kåge och inte på något bra sätt. Det skulle ta för mycket energi från själva grundintrigen.

Så, det var bara att sudda ut kapitel 15-planeringen från min A3-sida. Och börja fundera över en ny rafflande vändpunkt för karaktärerna att bita i. Det visade sig att en händelse i kapitel 14 fick bli större än tänkt, och vips hade jag en perfekt twist som skulle stöka till det ganska rejält, men som visade sig vara väldigt bra för att i kapitel 18 få in några nya planerade karaktärer, faktiskt en hel familj, i händelseförloppet. De fick agera spontana hjälpare till mina huvudkaraktärer. Och oj, vad de behövde hjälp!

När jag närmade mig kapitel 12–13 hade jag börjat notera idéer, uppföljningar som inte fick glömmas bort, skördande av planteringar och andra trådar att hålla ordning på i kommande fjärdedel, som ännu var oplanerad.

Men först när jag var på kapitel 14 och hade fått ordning på vändpunkten gjorde jag en tydlig planering för kapitel 15–20, och även för kapitel 27–30. Och då är vi framme vid mittenpunkten på manuset, som är tänkt att ha totalt 60 kapitel. Vid mitten, precis när Lisa, Eva och Kåge tror att de har nått sitt mål, kommer det en oförutsedd händelse som sparkar undan benen på dem. Det är kört, de har inte en chans. Den här gången är det faktiskt helt omöjligt. Någon med mer makt har satt käppar i hjulet för dem som de inte kan rå på.

Jag vet alltså vart jag är på väg, men har kapitel 21–26 blanka tills vidare, för att se lite hur det utvecklar sig fram till kapitel 20. Men jag har ett uppslag av idéer i huvudet som jag vill förverkliga här på ett eller annat vis.

Om allt verkar snurrigt och rörigt, läs gärna igenom tidigare inlägg där jag går igenom kapitelplanering och tidslinjer/vändpunkter lite närmare.


PS. om du vill vara säker på att inte missa när nästa inlägg kommer kan du registrera dig, via knappen i övre högra hörnet av den här sidan. Det enda den registreringen kommer att användas till är utskick av ett automatiskt mejl när ett nytt inlägg finns att läsa. Och du kan när som helst avsluta utskicken via en länk längst ner i mejlet.

58 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page